vissza

Milyen arckrémet vásároljak a drogériában?

A kedvenc kérdésem, amikor egy kezelés után, mely láthatóan használt a vendég bőrének, megkérdezi a kedves vendég:

- Akkor most milyen krémet vegyek a drogériában? Mit javasolsz?

Leginkább azt válaszolnám rá, hogy semmilyet. Aztán kijavítom gondolatomban a mondatot és inkább a következőt mondom ki hangosan:

- Én nem vennék ott krémet magamnak.

Na ez sem hangzott túl jól, gondolom a vendég non-verbális reakciójából. Biztos sznob embernek tart. Mégegyszer kijavítom magamat, és azt mondom:

- Én tudatosan keresem azokat a márkákat és hatóanyagokat melyek bőrbarát összetevőket tartalmaznak és a drogériák, de még a gyógyszertárak, luxus drogériák polcairól sem tudok olyan terméket mondani, amit én tiszta szívvel tudnék ajánlani. – válaszolom végül.

- Miért? - kérdezi a vendég csodálkozva.

- Azért,– kezdem a válaszomat – mert nagyon kevés az olyan márka, mely hatóanyagai bőrbarát összetevőket tartalmaznak.

- Mi az a bőrbarát összetevő? – kérdezi a vendég nagy szemekkel.

- Azt jelenti, hogy nem károsítja a bőrt, felszívódnak a hatóanyagok, és a hatóanyagoknak van pozitív hatása a bőrre.

- Nem értem, én régóta használom az XY krémet és semmi bajom nincs tőle. – válaszolja kicsit sértődötten.

- De most sokkal jobb a bőröd nem?

- De, ezért is kérdezem, hogy milyen krémet ajánlasz?

- Ezt az eredményt nem tudod drogériás termékekkel elérni. – válaszolom.

- Nekem nem volt problémám a drogériás termékekkel. 

- De nem is értél el vele olyan eredményt, amilyen most a bőröd. A drogériás termékek olyanok, mint a vény nélküli gyógyszerek. Nem árt, nem használ, felelősség és bármilyen káros következmény nélkül lehet őket használni. Viszont vannak a vényköteles termékek, mint például az egyszerű A vitamin, amivel már kárt is tehetünk a szervezetünkben, ezért orvos írja fel a pontos adagolást. A kozmetikai termékeknél is így van. A komolyabb hatóanyagot tartalmazó krémeket nem emelheti le a vásárló csak úgy a polcról. Van, amelyiket meg sem vásárolhatja, csak a kozmetikus használhatja a kezelés alatt, mert ő tudja, hogy a terméket hogy kell szakszerűen használni. Egy-egy nagyobb hatóanyagtartalmú ampullát nem is szabad rendszesen naponta használni, csak alkalmanként, kúraszerűen. A vásárló egy olyan terméket tud megvásárolni otthonra, mely használata abszolút biztonságos, nem tehet kárt magában. A professzionális termékeknél a lakossági kiszerelés hatóanyag tartalma mindenképp magasabb és minőségibb, egy átlagos krémhez viszonyítva. Ezzel fent lehet tartani a kezelés során elért eredményt. A kezelés és az otthoni jól megválasztott krém használata biztosítja a vendég számára a hosszú távú eredményt.

- Ezzel arra célzol, hogy azt szeretnéd, hogy tőled vásároljak krémet? – kérdezi felháborodással a hangjában.

- Nem, nem szeretném, csak arra próbálok válaszolni, hogy ezen hatóanyagok, melyeket a bőrödre raktam és felszívódtak, ezek miatt érzed ilyen jól a bőrödet. Ha szeretnéd meghosszabbítani ezt a hatást, akkor ajánlom, hogy az általam használt márka termékeit vásárold meg, ha szeretnéd fenntartani ezt a hatást. 

- De ezek drágák nem? – kérdezi gyanakvóan.

- Árban háromszorosa a drogériában vásárolt krémeknek.

- Jesszusom, azt nem engedhetem meg magamnak. – mondja felháborodottan.

- Gondold kicsit másképp. Ha ezt a krémet használod, akkor szép lesz a bőröd, és egy krémet fél évig tudsz használni, nem másfél, két hónapig, mint a drogériában vásárolt krémet. Havonta így 30 %-ot spórolnál meg. Egyszerre kell kiadnod ennyi pénzt, de leosztva, havonta kevesebb költséged van így, mintha megvennél egy drogériás krémet.

Tényleg így van, összességében jobban jön ki az ember, ha drágább, minőségibb összetevőkből álló krémet vásárol meg, mert kevesebb kell belőle, és tovább tart, mindamellett pedig szépen feltölti a bőrt. Ellenben olyan krémekkel, amik csak „töltelék” hatóanyagokat tartalmaznak, és agyba-főbe keni az ember, hogy valami hatást észleljen. Azt hiszik sokan, hogy ha sokat felszív a bőr a krémből, akkor az milyen jó krém. Pedig nem.

Gondolkozzunk úgy, hogy ha olyan ételeket eszünk, amik nem táplálóak, abból sokkal több kell a szervezetnek, hogy jól lakottnak érezze magát, mert a szervezet számára értékelhetetlen anyagokat tartalmaz. Ha tápláló ételeket eszünk, mennyiségileg sokkal kevesebb étellel jól tudunk lakni.

Visszatérve az eredeti kérdésre, nem szeretem csak egy márka mellett lerakni a voksomat, de azt tudom, hogy ha bizonyos összetevőket tartalmaz a krém (ásványi olaj, szilikon, illatanyag, PEG…stb), akkor én azt nem kenem magamra. Amellett, hogy mit ne tartalmazzon a krém, nagyon fontos, hogy mit tartalmaz. Ezért nem szabad olcsó „minden mentes” krémeket megvásárolni, mert az tuti, hogy nem csak káros anyag mentes, hanem bőrbarát hatóanyag mentes is.

Ha van a krémben hasznos hatóanyag is, de benne vannak a fent említett káros összetevők, akkor meg nem fog felszívódni az értékes hatóanyag a bőrbe, mert az ásványi olaj jelentősen lecsökkenti a hatóanyagok bőrbejutási képességét.

Van pár olyan márka, amit használok magamra. Elégedett vagyok a termékekkel és a bőrömmel is, szívesen ajánlom annak, aki megkérdezi a véleményemet, de ezek nem drogériában megvásárolható termékek, és nem is az az ár kategória. Ahogy feljebb már kifejtettem, jobban is tudunk kijönni anyagilag, ha minőségi terméket vásárolunk. (Ez alatt tényleg a minőségi terméket értem és nem azt ami csak minőséginek van kikiáltva egy marketing csapat által.)

A saját bőrömet tekintve én megtaláltam azokat a márkákat, amik megfelelnek az általam támasztott kritériumoknak és abból a bőrtípusomnak megfelelőkkel próbálkozom. Mivel egyik bőr sem egyforma, két száraz bőrű vendégemnek sem biztos, hogy ugyanaz a krém válik be. Vannak altenatívák, de mindenkinek magának kell kikisérleteznie, hogy mi az a termék, amivel elégedett.

Ugyanez a helyzet például a samponokkal kapcsolatban. Két zsíros hajú embernek sem biztos, hogy ugyanaz a zsíros hajra való sampon válik be. Valakinek az egyik márka terméke jön be, valaki egy másikra esküszik. Minden attól függ, hogy a termék hatóanyagait hogy tolerálja, illetve hasznosítja a bőr.

El kell döntenünk, hogy mit is szeretnénk egy termék használatával elérni. Visszatérve az arckrémekre, azt akarjuk, hogy pillanatnyilag kisimítsa a bőrünket, vagy tudatosan meg szeretnénk előzni az öregedést, úgy, hogy olyan hatóanyagokat juttatunk a bőrbe, ami beépül a mélyebb rétegekbe, feltöltve azt hatóanyaggal és így bőrünk öregedését ki tudjuk tolni.

Ha csak az előzőt szeretnénk, akkor teljesen mindegy, hogy mit kenünk a bőrünkre, mert bármilyen krém azonnal csökkenti a bőr szárazságát, ezáltal optikailag enyíti a ráncokat. De azt már nem vesszük számításba, hogy ha egy nem bőrbarát krémmel kenjünk a bőrünket, akkor azon hatóanyagoknak mi lesz a mellékhatása. Pl. az ásványi olajok kiszárítják a bőrt, a szilikon olaj detto. Felkenve úgy érezzük, hogy csökkenti a bőr szárazságát, hosszú távon meg a bőr még jobban szomjazik és egyre szárazabb lesz. Ha a bőrünk nem kap semmilyen általa értékelhető hatóanyagot, akkor ne csodálkozzunk, hogy bőrünk állapota idő előtt leromlik. 

Tudom, hogy sokak még a drogériában vásárolható krémeket is drágálják, nem engedhetik meg maguknak. De mi értelme megvenni valamit, ami nem használ? Akkor inkább ne vegyünk semmit.

Talán azt a köztes megoldást tudnám ajánlani ilyenkor a vendégnek, hogy inkább vegyen meg egy bőrbarát hatóanyagot tartalmazó márka krémjei közül a legolcsóbbat, ami nem küzd olyan hatékonyan a bőr öregedése ellen, mert nem tartalmazza azokat a drága összetevőket, ezért olcsóbb, de megfizethető. Jobban járna így, mintha egy olyan terméket vásárol, ami nem javítja a bőre állagát, inkább negatív irányba befolyásolja azt.