Kozmetikai bőrhibák és kezeléseik

Rosacea

A couperose alapja a hajszálerek és a kötőszövet gyengesége: a hajszálereket körülölelő kötőszövetek nem tartanak megfelelően, a hajszálerek kitágulnak, s kivülről is felismerhetőek lesznek.

Legelső tünet az időszakos bőrpír, amely először pár óráig, majd napokig is tarthat. Ezeket okozhatja stressz, izgalom, teában, kávében és alkoholban lévő alkaloidok, csípős fűszerek, illetve időjárási viszontagságok, drasztikus hőmérsékletváltozások! Ha az erek pirosas szinűek akkor az artériák gyengeségéről beszélünk (aktív vérbőségről), ha az erek kék színűek, akkor az a vénák gyengeségét jelenti (passzív vérbőségről). Megjelenési helye az orcák, orrtő, ál, s idővel egyre tovább marad ott, majd az erek akár gyulladásba is fordulhatnak. Így a kozmetikai probléma (couperosa) orvosi problémává alakulhat (rosacea)!

A rosacea az arc bőrének szimmetrikus gyulladása, melyet kísérhetnek sebboreás tünetek, gennyes hólyagocskák, tágult erek, bőrmegvastagodások, szövetburjánzások. A rosacea szeborreás bőrökön alakul ki gyakrabban (a nem megfelelő hidro-lipid védelem miatt), illetve hajlam, családi öröklődés is befolyásolhatja. Alapvető okai lehet még hormonzavar, szervezeti betegségek (epe, gyomor rendellenesség) és az időjárás is, illetve a túlzott alkohol fogyasztás, dohányzás és nem utolsó sorban a nem megfelelő arckrém használata!

Tudatos és következetes bőrápolással megakadályozható, hogy a kezdeti arcpirosodás rosaceává alakuljon, hiszen itt egy nagyon érzékeny bőrről beszélünk, és az esetet a nem megfelelő kozmetikumok súlyosbíthatják!

Kerüljük a lemosókban az agresszív tenzideket, válasszunk inkább enyhe lemosó tejeket A bőr védőköpenyének gyors helyreállítására ajánlatos nedvességpótló arctonikot. Mondjunk le a durva peeling részecskéket tartalmazó arcpeelingről, használjunk inkább biológiai, enzimes peelinget.

Arckrémeknél ügyeljünk arra, hogy ne tartalmazzanak kőolaj származékokat, illatanyagot, mivel így nem tud levegőzni bőrünk és ez árthat vagy súlyosbíthatja állapotunkat. Tápláló, bőrvédő készítményként használjunk értékes növényi olajokban (szezámolaj, seavaj) gazdag, hidratáló (hialuronsav, szorbitol) és hajszálérerősítő (vadgesztenye, csodabogyó, tigrisfű) hatóanyagokban gazdag készítményeket. Kiegészíthetjük Biophytex és Phytotonine tartalmú koncentrátummal, mely szabályozza a bőr vérkeringését. Nyáron védjük bőrünk jó minőségű fényvédővel, hiszen a nap infravörös sugárzása roncsolhatja az ereket.