Kozmetika

A nők többsége energiát és pénzt nem sajnálva próbálja ki a legújabb krémeket, kozmetikai kezeléseket. A kezdeti bőrkép javulás sajnos hamar átvált stagnálásba, illetve nem hozza a várt eredményt, rosszabb esetben még romlik is a bőr állapota. Sokunkat a reklámok és a csábító marketing anyagok irányítanak, melyek csak ILLÚZIÓKAT kínálnak és befolyásolják a gondolkodásunkat. Kihasználják, hogy az átlag ember, felhasználó nem ért az adott területhez, így utánjárás híján hisz a csillogó ígéreteket kínáló reklámoknak, vagy a dekoratív csomagolásnak.

A krém és a szolgáltatás hatékonysága nem attól függ, hogy hol lehet őket megvásárolni, milyen a csomagolása, még a "professzionális”, "bőrgyógyászok által tesztelt" felirat sem jelent semmit.

Az egyetlen dolog, amit alapján el lehet dönteni, hogy a kozmetikum hatékony e, az a csomagoláson feltüntetett termék ÖSSZETEVŐK (Ingredients, INCI) felsorolása. Ez kerül a bőrre, ezen aktív hatóanyagok befolyásolják a bőrünk állapotát. Nem a reklámok és az ígért hatás a fontos, hanem az, hogy a termék mennyire hatékony, bőrünk által használható, aktív összetevőket tartalmaz.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy mire kell figyelnünk, ha arcápolási terméket szeretnénk választani?

A marketingesek ezrei által kitalált illúzió és a reklám nem adhat biztos alapot a választáshoz. Először is ismernünk kell a saját bőrtípusunkat, majd olyan termékcsaládot kell választani, ami tudományosan megalapozott kutatásokra épül, irritáló, bőrt és a szervezetet károsító anyagoktól mentes, ellenben tartalmaz olyan bőrbarát összetevőket, melyek képesek felszívódni a bőrbe és aktívan kifejteni a hatásukat.

Melyek azok az anyagok, összetevők, melyektől ÓVAKODJUNK?

KŐOLAJ SZÁRMAZÉK : Amiktől a bőr MEGFULLAD! Olyan a bőrnek, mintha a fejünkre húznának egy nylonzacskót: elzárja a bőr légzését (5 % oxigént, amit a bőrön át vesz fel a szervezet!), leállítja bőr természetes védekezőképességét, s függővé tesz: ha elfelejtjük bekenni a bőrünket, kellemetlenül feszül! Valamint a kőolaj származékok megakadályozzák, hogy az aktív hatóanyagok bőrbe épüljenek. (Vazelin, mineral oil, paraffin, paraffinum liquidium)

PARFÜM / ILLATANYAG: A leggyakoribb allergén anyag. Teljesen felesleges a bőrápolás szempontjából, így inkább kerüljük el! Gyakran egyéb kellemetlen szagú és irritáló anyagok (káros kémiai tartósítószerek) „elfedésére” használják.

PARABÉN: kémiai tartósítószerek: A legújabb kutatások szerint a napsugárzás hatására háromszorosára gyorsítják a bőrsejtek öregedését!

PEG-SZÁRMAZÉK : kimossák a bőr természetes zsírjait. Szárazzá teszik a bőrt.

SZILIKON OLAJ : úgyanúgy mint a kőolajszármazékok, elzárják a bőr légzését, leállítják a természetes hidrolipid réteg termelődését, mely fontos szerepet tölt be a bőr védelmi rendszerében. Ráadásul gátolja a hatóanyagok felszívódását.

KÁROS KÉMIAI FÉNYVÉDŐK: Rákkeltő hatású lehet!

ÁLLATI EREDETŰ ANYAG: allergén.

A kozmetikus szakember által végzett kezelés alapvető fontosságú a bőr állapotának javítása, vagy megőrzése érdekében. A hosszan tartó bőrképjavulás azonban csapatmunka, tehát elengedhetetlen az OTTHONI MEGFELELŐ ÁPOLÁS, mely meghosszabbítja a kozmetikai kezelés hatását. Egy kezelés nem tesz csodát (bár pont az első pár kezelés után a leglátványosabb a javulás), de ha kiegészítjük az otthoni helyes ápolással, akkor hosszan tartóbb eredményre számíthatunk.

Ha elhatározzuk, hogy áttérünk a tudatosabb bőrápolásra, bőrünknek kell 6 – 8 hét mire kidolgozza magából a fent említett káros anyagokat, melyeket hosszabb – kevesebb ideig használtunk a bőrápoló készítményekben. Ez azt jelenti, hogy a bőr méregteleníti magát, majd ezek után kezdődik a bőr látványos javulása.