vissza

Miért kockázatos a drogériás dobozos hajfesték, szőkítőpor otthoni használata?

Miért vesznek a nők dobozos hajfestéket, és miért kísérleteznek otthoni hajfestéssel, amikor nincs meg hozzá a kellő tudásuk? Ok, nem atomfizikáról van szó, csak fodrászkodásról, de kell hozzá nem kevés kémiai és biológiai ismeret. A fodrászok ezt évekig tanulják az iskolában, és utána (jobb esetben) soha véget nem érő tréningekkel mélyítik el a tudásukat. 

Az otthoni hajfestéssel kapcsolatban csak pár dolog hiányzik a próbálkozó fejéből: a haj ismerete és a hajfesték ismerete, valamint ennek a két tényezőnek a kölcsönhatásának az ismerete, hogy mi történik a hajjal a hajfestés alatt. Nem beszélve arról, hogy a hajfesték minden hajon más színű lesz. Ez nem olyan, mint a falfesték, hogy felkenem a falra és elfedi teljesen az előző színt. 

A nők nagy része nagyon merész és vállalkozó kedvű, amikor hajfestésről van szó. Értem ez alatt azt, hogy bemegy a drogériába, leemel egy dobozos hajfestéket, melyen tetszik neki a csomagolásán szereplő modell hajszíne (vagy az arca, vagy az összhatás, ami valószínűleg egy agyon photoshop-olt kép). Ennyit a tudományos szín és termék kiválasztásáról. Arról fogalma sincs, hogy mit jelentenek a dobozon feltüntetett számok, (a színárnyalatot jelzik), nem tudja, hogy milyen vegyi anyag van a dobozban. Csak azt, hogy ha valamilyen módon a hajára keni, akkor remélhetőleg hasonló színt kap majd, mint a doboz elején szereplő modell hajszíne. Otthon jobb esetben egy segítséggel festi be a haját, rosszabb esetben egyedül (így rendesen megnő a foltos haj kialakulásának az esélye). Ideális esetben csak a haja lesz foltos, vagy nem a kívánt szint éri el, rosszabb esetben visszafordíthatatlanul károsítja a haját, melyre már csak az olló lesz a gyógyír. Bárhogy is nézzük, kémiailag véglegesen megváltoztatja a haj szerkezetét.

Az évek során sokszor hallottam magammal kapcsolatban azt, hogy én „csak” egy fodrász vagyok. Ez alatt valószínűleg azt értették az emberek, hogy van egy szakmunkás bizonyítványom (többek közt), ami az oktatás elég alacsony képesítését jelenti sok ember szemében. Mégis, a magukat olyan sokra és engem olyan kevésre értékelő emberek azért mégiscsak keresik a szolgáltatásaimat. De miért is? Ha engem lenéz, akkor miért nem tudja magának beszárítani, illetve befesteni a haját? Ja, azért, mert nincs meg hozzá a megfelelő tudása. Mert ez egy szakma, és szaktudást igényel, mint minden más egyéb végzettség. Három évet tanultam azért, hogy egyáltalán megértsem a hajfestés és hajvágás miértjeit, hogyan viselkedik a haj, milyen terméket mikor és hogyan kell használni. Majd évek hosszú sora alatt sajátítottam el azokat a tapasztalatokat, melyeket a hibáiból tanul meg az ember. Lehet, hogy könnyűnek tűnik a fodrász szakma, de csak azért, mert annyi tudás, tapasztalat és tanulás van a hátam mögött, hogy a kívül állónak már csak az jön le, hogy én könnyedén csinálom. Természetesen nem látnak bele a fejembe, hogy mennyi mindenen gondolkozom, mire eljutok odáig, hogy összekeverjem a festéket. Jó nézni egy zongoraművészt is, milyen könnyedén játszik a hangszeren, de ha mi megpróbálnánk laikusan, az eredmény teljesen más lenne. Kitartás kell mindenhez, rengeteg gyakorlás, kíváncsiság és sok tanulás.

A városban, ahol lakom jó páran ismernek. Vannak olyanok is, akik nem járnak hozzám, de egy-egy rosszul sikerült festés után bejönnek az üzletembe és tanácsot kérnek, hogy mit ronthattak el, hogyan javítsák ki az otthon (!!!) az általuk készített, rosszul sikerült hajszínt. Az még hagyján, hogy elrontották, de a szín korrigálás egy szakavatott fodrásznak is nehéz, nemhogy egy laikusnak, akinek fogalma sincs, hogy hogyan működik a hajfesték, milyen folyamatok játszódnak le a hajban, valamint az anyagok felhasználásához sem értenek. 

A másik tipikus dolog, amikor bejön hozzám egy vásárló és kéri, hogy a drogériában vásárolható festékkel fessem be a haját, mert az szerinte jobb (????) minőségű, mint az én általam használt prémium kategóriás fodrász festék. Arra rá van írva, hogy „értékes olajokkal gazdagítva”. Ilyenkor nagy csodálkozó szemekkel nézek, és nem is értem, hogy miért gondolja a vendég, hogy az általa vásárolt 1000 Ft-os hajfesték az minőségben jobb, mint a 4 000 Ft-os festék, mellyel én dolgozom. Mármint nem az ára miatt jobb, hanem az összetétele miatt, ami az árán is meglátszik. Többek megkérdezése után arra jutottam, hogy azért van ez az emberek fejében, mert (sajnos megint a csalóka külsőségek elviszik az ember ítélőképességét) a fodrász festék csomagolása nem olyan dekoratív, mint a drogériás festéké. A dobozos, drogériás festéken szerepel egy szép modell, szép hajjal, a fodrász festék meg leginkább egy cipőpasztához hasonlítható, melynek relatív egyszerű a csomagolása, ellenben jól tárolható, de hiányzik róla a szépen retusált modell. Megint ott tartunk, hogy a külcsíny teszi szebbé a tartalmat is. Mármint a vásárló szemében, de ez egy nagyon hamis látásmód. 

Sajnos még mindig sok ember fejében az van, hogy a fodrász festék káros. Ez lehet, hogy igaz volt a 70-es években, de ma már nem ez a helyzet. Ez a nézet még mindig megmaradt, annak ellenére, hogy megjelentek a piacon a dobozos hajfestékek, melyek olcsóbbak a professzionális festékeknél. Ilyenkor hol van az a meggyőződés, hogy a drágább termék az jobb, mint az olcsóbb? A marketingesek itt is nagyon jó munkát végeztek, mert el tudnak adni szép csomagolással, ígéretekkel olyan terméket, ami közel nem váltja majd be a hozzá fűzött ígéreteket, reményeket.

Az alábbiakban felsorolom, hogy milyen buktatói lehetnek, a drogériás, dobozos hajfesték használatának.

1. Mennyibe is kerül egy dobozos hajfesték, és mi is van benne?

A fodrász festékek nagyjából kétszerese, vagy háromszorosa a dobozos festék árának. Ehhez természetesen még meg kell fizetni a fodrász munkadíját, a tudását, hogy milyen arányban és milyen festéket kever össze, a szolgáltatás rezsi díját, anyagköltséget...stb. Biztosan drágábban jön ki az ember, mintha otthon festené be a haját. 

De mit nyer vele? Ha egy jó szakemberhez megy, akkor szép színe lesz a hajának, nem lesz foltos, és a haja egészséges marad. 

A kozmetikai termékeknél is elemezgettem, hogy ha egy termék drága, még nem biztos, hogy jó, de ha egy termék olcsó, azt biztos, hogy nem jó. Miért is? Mert a jó hatóanyagok, összetevők, azok drágák, valamint az termék összeállításához szükséges technológia sem olcsó. Nehéz kiszűrni a drága termékek közül is a jó, hatékony terméket, de ezt egy kis hatóanyagismerettel könnyen el lehet sajátítani.

A dobozos festékek tartalmazhatnak olyan hatóanyagokat, melyek a későbbiekben, ha az ember változtatni szeretne a hajszínén, nagyon leszűkíti a fodrász által alkalmazható technikák, anyagok használatát.

 • Tartalmazhatnak ásványi sókat. Ha az ilyen festékkel festett hajakat világosítani szeretnénk, mert hölgy más hajszínt szeretne, a világosító termék, ha kölcsönhatásba kerül az ásványi sóval, a haj szó szerint elolvad. Hő képződik és a hajban felbomlanak az alapvető kötések. A haj elveszti a tartását, és magától letörik, vagy a világosítást végző fodrász kezében marad. A fodrász ezt úgy tudja kiküszöbölni, hogy világosítás előtt egy hajtincsen kipróbálja, hogy mit enged a haj.
 • Textil színezékeket is tartalmazhat a dobozos hajfesték. Ezeket a festék anyagokat nem lehet eltávolítani a hajból, hirtelen reakcióba lépnek a világosító termékkel és elég a haj.
 • Hennával színezett hajat sem szabad világosítani, illetve tartós hajfestékkel átfesteni.                                                                                                                               

2. Egy termék nem lehet jó minden hajtípus számára

A dobozos festékek gyártói általában foglalkoznak professzionális festékek gyártásával is, de a lakosság számára mégis piacra dobnak olyan lebutított termékeket, melyek egyszerű, gyors, könnyű használatával csodákat ígérnek. A dobozos hajfestéket úgy tervezték, hogy széles körű vásárlói közönséget elérjen, tekintet nélkül a haj szerkezetére, minőségére, textúrájára, de meg tudja változtatni a haj szerkezetét és színét, természetesen garancia nélkül.

A fodrászok sok tényezőt figyelembe vesznek, mire eldöntik, hogy milyen típusú festéket, előhívót (hidrogén-peroxidot) használjanak és hogyan keverjék ki a személyre szabott festék formulát, hogy a vendég a megálmodott hajszínt kapja.

A dobozos hajfestéknél nincs választási lehetőség. A dobozban található egy tubus hajfesték, ami vagy fedi az ősz hajszálat, vagy nem. Van hozzá egy előhívő folyadék, mely erőssége nincs feltüntetve, igy aztán azt sem tudja a vásárló, hogy mit ken a hajára és milyen fokú világositást várhat el tőle. Nem is beszélve arról, hogy a vásárló általában nincs tisztában a saját haja minőségével, ami szintén meghatározó lenne egy hajfesték kiválasztásánál, de ha tisztában lenne vele, akkor sem tudna mit csinálni, mert a dobozos festéknél nincs választási lehetőség. Az van, ami a dobozban van, nincs variálási lehetőség, nem lehet egyénre szabni a hajfestést. Vagy illik a doboz tartalma a hajra, vagy csak részben váltja be a vásárló termékhez fűzött igényét. (Nem fedi el szépen az ősz hajszálakat, túl világos, vagy túl sötét lesz a haj, a haj töve elüt a haj hosszától, túlságosan szárítja a festék a hajat, túlpigmentálja a hajat, nem a kívánt színárnyalatot kapja...stb.)

A jó fodrásznak megvan a tudása ahhoz, hogy előre megmondja, mi lesz a várható eredmény a hajfestés után. Egy laikus embernek nincs meg ehhez a kellő tudása, így zsákbamacska lesz az eredmény. 

Nincs olyan cipő, ami minden lábra illene, hát ilyen hajfesték sincs. Az ember kiinduló hajszíne, minősége, textúrája, kívánt eredmény elérése meghatározza, hogy a fodrász milyen technika illetve hajfesték után nyúl. 

3. A hajszínt egyénileg kell minden egyes ember számára kialakítani

Előzőleg említettem, a fodrász sok tényezőt vesz figyelembe, hogy a megfelelő hajszínt , hajfestési szolgáltatást tudja biztositani a vendég számára. Ezek az alábbiak:

 • a vendég jelenlegi hajszíne,
 • a vendég természetes hajszíne,
 • adott hajszínhez tartozó mögöttes szín
 • bőr színe
 • haj porozitása
 • előzetes hajfestések
 • ősz hajszálak aránya
 • hajszál vastagsága
 • hajszál rugalmassága
 • a vendégnek a hideg, vagy meleg árnyalatok állnak e jól

4. Mi a különbség a fizikai hajszínező, a tartós hajszínező /féltartós hajfesték, és a tartós hajfesték között?

A dobozos festékek világában nincs nagy különbség a fentiek között. Pedig szakmai szemmel nagy különbség van, hogy a hajszál mely részeit érinti a festés vegyi folyamata.

Amikor az elkeseredett piros hajvégű vendégek jönnek be hozzám, és siránkoznak, hogy „pedig a dobozos hajfesték azt ígérte, hogy pár hajmosás után kimosódik a hajból ez a szín”. Ilyekor szoktam megkérdezni, hogy hogyan kellett használni a festéket. Mire a vendég: „hát két valamit össze kellett keverni és felvinni a hajra”.

Ha két komponensű a hajszínező, akkor az vegyileg módosítja a haj szerkezetét, kvázi nem csak a felszínét színezi meg a hajnak, hanem behatol a haj kutikulája alá. A színe biztos halványulni fog, de kimosódni soha. Ezt a gyártó elfelejti feltüntetni.

A fizikai hajszínező egy olyan színező, mely a hajat nem világosítja, nem hatol be a haj felszíne alá, csak a hajszál felszínét színezi meg. Ez egy komponensű, és általában egy hajmosásig tart az eredménye. Minél világosabb a haj, annál élénkebb az eredmény.

A tartós hajszínező, vagy féltartós hajfesték már két komponensű. Világosítani nem tudja a hajat, általában ammónia mentes. Visszaadja a haj természetes fényét, vagy sötétebbre tudja színezni a hajat. Soha nem mosódik ki a hajból tejesen, de nem lesz feltűnő a lenövés, mert az eredeti hajszínhez nagyon hasonló árnyalatot lehet vele elérni. Az ősz hajszálakat 70 %-ban fedi. A hajszál felszínét színezi és a kutikula alá is bejut a szín, de nem jut be olyan mélyre, mint a hajfesték pigmentjei.

A tartós hajfesték tudja világositani és sötétíteni a hajat. Ez is két komponensből áll, és 100 %-osan fedi az ősz hajszálakat. A cotrex melanin állományát színezi meg.

Alapszabály, hogy a festett hajat egy világosabb festék nem fogja átszínezni világosabbra. Csak a festett hajszín eltávolítása után lehet világosabb hajat, vagy más tónusú hajszínt festeni.

5. A professzionális applikáció kulcsfontosságú

Jött hozzám egy vendég, akinek nagyon sok rövid hajszála volt a fejbőréhez közel, de a válláig már csak nagyon kevés hajszál ért le. Összességében nagyon ritkának tűnt a haja. Kiderült, hogy otthon festette a haját és úgy használta a festéket, mint egy sampont. Azt nem tudjuk, hogy milyen erős előhívóval festette a haját, mert a dobozos festéken ezt az információ nem elérhető. Mindegy egyes hajfestéskor nem csak a haja tövét festette, hanem a haja vége is kapott mindig a festékből (a teljes hatóidő alatt rajta volt a hajszálak teljes hosszán is), azért, hogy szép egységes a haja színe.

Ennek az lett az eredménye, hogy az egyébként is vékony szálú haja letöredezett, a hajvége sötétebb volt, mint a töve, mert túlpigmentálta, aztán le is törött, mert kiszáradt a hajszál. Ha normálisan van befestve a haj, éppen elég az utolsó 5 percre ráhúzni a festéket a hajvégre.

A dobozos hajfestékekhez van egy műanyag csőrös keverő, amiben össze kell keverni a két komponenst, majd ezt felvinni a hajra. De létezik már hab állagú festék is, amit rá kell kenni a hajra, mint egy hajhabot. Sajnos egyik rosszabb, mint a másik. Én, mint szakember sem tudom magamnak szépen befesteni egyedül a hajamat. Nincs hátul szemem, nem látom, hogy milyen egyenletesen, vagy inkább foltosan viszem fel a festéket.

Szerintem, ha már festve van egy haj, akkor legyen szép. Ha meg az ember nem engedheti meg magának a fodrászt, akkor inkább legyen természetes, vagy ősz, mert még az is jobb, mint a sok foltos, elrontott színű haj, amiket látok. Attól, hogy az ember szőke, még nem jelenti azt, hogy jól néz ki és ez a többi hajszínre is érvényes. Ennél már csak az a rosszabb, hogy ha a haj roncsolt, száraz és töredezett is.

Volt olyan vendégem, aki csak hajat vágatni jött hozzám, mondván, hogy ő otthon festi a haját. De hát foltos, mondom neki. Tudja és őt nem érdekli – válaszolja – az a lényeg, hogy legyen valami színe. Na ezzel a logikával nem tudok vitatkozni. Ha neki ez az igény szintje, akkor nem vagyunk egy hullámhosszon a témát illetően.

6. Amikor a haj olyan, mint egy szalmaszál

Sokan azt hiszik, hogy az ő hajuk ilyen, nem lesz jobb, nincs mit tenni. A rossz hajfestési mód, vagy a rossz termék használat eredményezheti, hogy a haj egyre szárazabb lesz. A termékeket gyártó cégek olyan marketing kampánnyal mossák át a fogyasztók agyát, hogy a vásárlók fejében meg sem fordul a terméket hibáztatni. Így marad a genetika, hogy őket ilyen pocsék, száraz hajjal áldotta meg a sors.

Amikor a haj száraznak és kezelhetetlennek tűnik, akkor egyre nő a porozitása. (porózus haj a kutikula és a kortex állapotára utal. Száraz, roncsolt, matt fényű a haj). Tehát egyre roncsoltabb, törékenyebb a hajszál, igy fizikai igénybevételkor, hamarabb törik, ritkul, és szálkásabb lesz.

Ez ellen jó megoldás a hajpakolás vagy hajmaszk használata. Hidratálja, regenerálja a hajat, mely puhább, fényesebb és rugalmasabb lesz. A vegyileg roncsolt hajat nem lehet eredeti állapotába visszaállítani, erre még nem találtak fel csodaszert, de sokat lehet javítani az állapotán egy kis ápolással.

7. A nem jól sikerült otthoni hajfestés eredménye, egy nem kívánt hajvágás

Nem mindegy, hogy milyen anyaggal és hogyan festjük a hajunkat. A rossz minőségű festék és a helytelen felviteli technika nagyon roncsolhatja, száríthatja a hajszálakat. A haj pedig akkor szép, ha egészséges és csillog, független attól, hogy milyen hosszú.

Nincs az a hajvasaló sem, ami el tudná tüntetni az elvékonyodott töredezett hajszálakat. A szép hajkoronát ilyenkor csak vágással lehet helyreállítani, úgy, hogy levágja a fodrász a töredezett, roncsolt hajvégeket. 

8. Otthoni melírozás eredménye

A melírozás megint egy más szintet képvisel a fodrász iparban. Szépen melírozni egy művészet. Aprólékos munka, nagy körültekintéssel kell kiválasztani a hozzá használatos anyagokat. Szerintem ezt a műveletet otthon kivitelezni majdnem lehetetlen, főleg egyedül. A fólia használata, és bármilyen melír technika kivitelezése nem egyszerű feladat. A foltos, csúnya színű és a tőnél megfolyott melír csíkok nem dobják fel a hajat, inkább olcsó és közönséges kinézetet kölcsönöznek a viselőjének.

Ide tartoznak a mostanában divatos otthoni ombre és balayage alkotások, melyek színe és formája biztosíthatja a viselőjét, hogy kilóméterekről árulkodik a helytelen anyag felhasználásról és technikai tudásról.

Az otthon szőkítőporral készített alkotások nagy része olyan mértékben roncsolja a hajat, a nem megfelelő anyag és technikai tudatlanság miatt, hogy ezeknek a próbálkozásoknak nagy részét a fodrász sem tudja megmenteni. Nagyrészt vágás a vége, vagy a haj viselője bevállalja, hogy hordja a töredezett hajkoronát, addig, ameddig le nem nő a haja.

9. Nem úgy fogsz kinézni, mint a hajfesték dobozán szereplő modell

Kevés dolgot lehet megígérni 100 %-osan, de ezt biztosra tudom mondani.

Tudom, hogy mit gondol a kedves vásárló. Milyen szép, dús, fényes, ápolt, hosszú a képen szerepló sztár, vagy modell haja. Tényleg azt hiszed kedves vásárló, hogy egy világhíresség egy lakossági kategóriás terméket használ????? Nem egy luxus terméket? Ezt ugye nem hiszed el.

A képen szereplő híresség, vagy modellnek a haja valószínű tele van tömve póthajjal, agyon van photoshop-olva, vagy egy rakás divatos filter van rajta.

Elhiszem, hogy olyan szép hajat szeretnél, mint amit a képen látsz, de ezek a sztárok nem 1000 Ft-ot fizetnek a szép hajkoronáért, hanem vagyonokat egy elismert, professzionális, tapasztalt fodrásznak.

10. Lehet, hogy megfizethető, de nem sokáig

Sokan mondják, hogy ők nem tudják megengedni maguknak a rendszeres fodrászkodást. Se idejük, se pénzük rá.

Ha az ember nem engedheti meg magának a minőséget, akkor marad az olcsó termék. Biztos, hogy jó ez a választás? Olcsó húsnak híg a leve, tartja a mondás.

Tegyük fel, hogy van egy olyan szerencsés ember, aki talál magának egy dobozos hajfestéket, amivel befesti a haját, és még a színe is tetszik neki. Azt is tegyük fel, hogy segít neki egy nem szakavatott barátnő a festésben, így kevésbé lesz foltos a haj. De egy idő után a hölgy hajszínt szeretne váltani. Ezt már nem meri otthoni körülmények között bevállalni. Elmegy tehát egy fodrászhoz, akire nagy feladat vár. Éveken át dobozos festékkel festett hajat szeretne a vendég más színűre festeni.

Ekkor kezdődik a probléma. Ez még egy szakavatott fodrásznak is nehéz feladat. Sok idő, sok pénz, és sok türelem kell hozzá. Részben sok pénzbe kerül egy ilyen folyamat, mert a hajszínváltoztatás óradíja sokkal magasabb, mint egy szimpla tőfestés óradíja, valamint a felhasznált anyagköltség sem elhanyagolható összeg. Részben sok idő, mert az évekig dobozos hajfestékkel festett haj általában túlpigmentált, ezt a pigment felhalmozódást nem egyszerű eltüntetni. Sokszor évek kellenek hozzá mire a sötét hajból világosat tud festeni a fodrász, sokszor meg nem is lehet, mert a hajat csak egy - két árnyalatot lehet felvilágosítani.

Tehát türelem, pénz, idő, és még akkor is ott van az a lehetőség, hogy az aggresszív festékanyagot nem lehet eltüntetni a hajból úgy, hogy az ne sérüljön.

11. Ha hajszínt szeretnél változtatni, nem lesz olcsó mulatság

A dobozos festék sokban különbözik a professzionális festékektől. Az egyik ilyen tulajdonsága az, hogy nem tudjuk pontosan megjósolni a festés eredményét, ha a dobozos festékkel festett hajat befestjük professzionális festékkel, vagy ha világosítjuk. A legáltalánosabb kimenete talán a mocsár zöld szín, vagy a túlpigmentált haj esetén jóval sötétebb szín.

A hajfestést nem úgy kell elképzelni, mint a falfestést. Ha van egy falszínünk és azt átkenjük más fajta színnel, akkor teljesen elfedi az alatta lévő színt. A hajfestékek nem ilyen módon működnek. Ha másfajta hajszínt szeretnénk, a más színárnyalatú festék nem fogja teljes mértékben elfedni a régi színt. A régi szín át fog ütni a hajon, hajmosások kopni fog a hajszín, egyre jobban fognak látszódni az előző hajfestések színpigmentjei.

A dobozos festékkel festett haj színmegváltoztatása sokkal több pénzbe fog kerülni, mintha a kliens rendszeresen fodrásszal festette volna a haját. A professzionális hajfestékekkel festett hajat könnyebb világosítani, megváltoztatni. 

12. A dobozos festék árnyalata változhat, de a professzionális festék árnyalata állandó

A dobozos festékeknél sokszor megszüntetnek egy árnyalatot, újabbakat vezetnek be, amik divatosabbak, és jobban eladhatók. A fodrász festékek számozási rendszere állandó, sokkal nagyobb a termékpaletta. Kerülnek be divatos árnyalatok a szortimentbe, de az alap, technikai árnyalatok mindig megmaradnak. 

Az átlag fogyasztót meg lehet fogni azzal, hogy a termék megújult. Hogy miben lett új, az jó kérdés, csak a csomagolás, vagy a termék is változott? Ha újítás után nem változik a festék ára, akkor az összetevők minőségét csökkentik, hogy a cég nagyobb haszonra tegyen szert. Ilyenkor kap egy mutatósabb csomagolást a termék, és máris megvették a fogyasztót, elhiszik, hogy minőségi változás történt a termék összetevőiben.

Sokszor a leárazott termékek már régiek, vagy a termék lejáratához közeli dátumúak. Ezekkel a termékekkel borítékolható, hogy nem fogja hozni a várt eredményt.

13. A hajad nem néz ki annyira jól, mint ahogy gondolod

95%-ban kiszúrom a dobozos hajfestékkel festett hajakat. Általában nem fedi tökéletesen az ősz hajszálakat, vagy foltos a felvitel, vagy teljesen más a haj töve, mint a vége.

14. Fekete hajam van és rózsaszint szeretnék, ki kell hozzá szőkíteni a hajamat?

Aki nem tudja a választ a fenti kérdésre, az jobban teszi, ha inkább felkeres egy fodrász szakembert.

Az otthoni szőkítés nem egy jó ötlet. A dobozos termékek között nincs olyan megfelelő termék, amivel ezt tökéletesen lehetne megoldani, és nagyon nagy százalékban nincs meg a kellő tudás ahhoz, hogy az eredmény hordható legyen. Nem mindegy, hogy milyen erősségű anyagot használunk, milyen erősségű előhívó folyadékot, és hogyan visszük fel a hajra. Sok a hibázási lehetőség.

Ha ennek ellenére valaki kétségbeesetten vállalkozik az otthoni hajszőkítésre, vegye számításba, hogy ha nincs meg a kellő tudása hozzá, akkor a folyamat és az esetlegesen okozott károsodás visszafordíthatatlan. Ilyenkor nincs semmi csoda termék, mely megmenthetné a hajat, csak az olló, vagy az idő segíthet, míg lenő a haj.

15. A drogériában árulták

Ha annyira egyszerű lenne a hajfestés, akkor mindenki megoldaná otthon és nem lennének méreg drága tanfolyamok fodrászoknak, akik sok évi tapasztalat után is hajlandóak pénzt és időt szánni, hogy képben legyenek az újabb technikákkal és anyagokkal kapcsolatban.

Sok cégnek van professzionális, és lakossági terméksora is. Ez lehet, hogy zavaró a fogyasztónak, mert azt hiheti, hogy a lakossági termék ugyanolyan minőségi, mint a professzionális. Valójában a lakossági terméket a professzionális termékből fejlesztették ki. Lebutították, kicseréltek benne pár összetevőt, ami által olcsóbb és a lakosság számára megfizethető, használható termék kerül így a polcokra. A gyártó úgy fejleszti ki lakossági és professzionális termékeket, hogy azok ne legyenek egymás versenytársai. Mivel különböző minőségi igényű fogyasztókat szolgálnak ki, mindkét termék elfogy. A professzionális terméket a minőséget keresők vásárolják, a lakossági terméket azok, akiknek az számít, hogy olcsó legyen.

16. Nem találsz jó szakembert a közelben

Ha valaki sokat csalódott a fodrászokban, végül a dobozos hajfestékeknél köt ki, mert azzal sem lesz rosszabb az eredmény. Ez nagyon szomorú, hogy vannak olyan szakemberek akiknek a szakmai felkészültsége nem megfelelő.

17. Valaki a neten adott jó tanácsokat otthoni hajfestéssel kapcsolatban

Túl sok ember van az interneten, aki minden szakmai tapasztalat és tudás nélkül osztogat tanácsokat. Akárhány ilyen tanácsot olvastam mindegyik azt mondja, hogy könnyű, olcsó és gyors egy-egy hajfestési, hajszínváltoztatási mutatvány és a fodrászok túlárazott szolgáltatásai nincsenek arányban, a kapott eredménnyel.

Hol kaphat az ember rossz tanácsokat?

 • Dorgériákban
 • Nem professzionális blog, fórumok
 • Internet
 • Eladóktól, akiknek nincs fodrászati képesítésük, tapasztalatuk

18. Fekete a hajam és szőkét szeretnék

Ez nem egy olcsó mutatvány, idő és anyagigényes, valamint megfelelő tudással rendelkező szakember tudja csak elvégezni.

Ha bejön hozzám az üzletbe egy sötét barna, vagy fekete hajú hölgy és szőke hajat szeretne, nagyrészt nem vállalom el. Nem azért, mert nincs meg hozzá a megfelelő tudásom, hanem azért, mert sokszor ránézésre lehet látni, hogy a folyamat nem lesz kivitelezhető. Ha a hölgy haja a tövénél világosabb, mint a hajvége, az már egy jel, hogy a hajvége túl van pigmentálva. Ideális esetben az ember haja vége világosabb, mint a haja töve. A túlpigmentált hajba már annyira bele vannak égve a festék pigmentek, hogy nem lehet azokat semmiféle kémiai módszerrel eltűntetni, világosítani, marad az olló.

Ha a vendég haján nem tudom szemmel megállapítani, hogy lehet e világosítani a haját, akkor egy kis tincsen elvégzek egy tesztet, amiből ő is és én is látom, hogy mennyire lehet a hajat világosítani, úgy, hogy a haj ne menjen tönkre.

Sajnos a hajfestés bonyolult folyamat, vannak olyan határok, amiket nem éri meg átlépni, illetve nem is tud a fodrász, mert a haj szerkezete nem engedi. Nálam az elsődleges, hogy megőrizzem a haj egészségét, és a körülményekhez képest kihozzam a maximumot a vendég hajából.